Stimate avertizor de integritate!

În conformitate cu prevederile Legii nr.165 din 22.06.2023 privind avertizorii de integritate, angajatul are dreptul să depună dezvăluiri privind încălcări ale legii și să fie recunoscut în calitate de avertizor de integritate.

BC „Moldindconbank” S.A. (în continuare Banca) tratează cu atenție și seriozitate toate raportările referitoare la problemele care pot însemna încălcări ale legii.

Regăsiți mai jos canalele de dezvăluire, dar înainte de a proceda astfel, vă rugăm să vă asigurați că, cunoașteți cine și ce tipuri de informații puteți transmite.

Angajat – persoana fizică care, în ultimele 12 luni, are sau a avut în raport cu Banca:

  • calitatea de salariat, în sensul legislaţiei muncii;
  • calitatea de voluntar sau stagiar;
  • raporturi juridice contractuale, civile;
  • calitatea de candidat la o funcţie vacantă, participând la un concurs de angajare;
  • calitatea de beneficiar al unor servicii sociale;
  • calitatea de acţionar, de persoană care a făcut sau face parte din organul de conducere sau de supraveghere a Băncii.

Avertizare de integritate (raportare) – dezvăluirea unor informaţii obţinute în context profesional, referitoare la încălcări ale legii care ameninţă ori prejudiciază drepturile unei persoane sau interese ocrotite de lege.

Informaţii referitoare la încălcări ale legii – informaţii, inclusiv suspiciuni rezonabile, referitoare la încălcări efective sau potenţiale ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul Băncii în care activează sau a activat angajatul ori cu care acesta este sau a fost în contact prin intermediul activităţii sale, precum şi informaţiile referitoare la încercări de a tăinui astfel de încălcări.

Încălcare a legii – acţiune sau inacţiune de nerespectare a dispoziţiilor legale, care încalcă grav sau esenţial drepturile persoanei sau interese ocrotite de lege, care s-a produs ori este susceptibilă să se producă în cadrul Băncii în domeniile: servicii, produse, prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, prevenirea şi combaterea corupţiei, siguranţa şi conformitatea produselor, protecţia mediului, protecţia consumatorului, protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal, securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice etc.

Indiferent de canalul utilizat, dezvăluirea trebuie să cuprindă, cel puțin, următoarele informații:

  • numele, prenumele şi datele de contact;
  • locul de muncă, subdiviziunea în care activați, funcţia ocupată;
  • contextul profesional în care au fost obţinute informaţiile;
  • persoana vizată, dacă aceasta este cunoscută;
  • descrierea faptei susceptibile să constituie o încălcare a legii, după caz, probele în susţinerea raportării;
  • data şi semnătura.

 

Prin excepție, dezvăluirea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura angajatului care efectuează dezvăluirea se examinează și se soluționează în măsura în care conţine suspiciuni rezonabile de ameninţări la securitatea naţională şi ordinea publică.

Dezvăluirea poate fi efectuată prin intermediul următoarelor canale interne de raportare:

  • prin completarea și semnarea „Chestionarului de dezvăluire internă” disponibil aici și transmiterea lui:
    a) prin e-mail la adresa alerta@micb.md;
    b) prin intermediul cutiei poștale dedicate, amplasată în oficiul central al Băncii, et.1, la adresa – mun. Chișinău, str. Armenească 38;
  • prin solicitarea unei întâlniri faţă în faţă, la sediul oficiului central al Băncii (mun. Chișinău, str. Armenească 38) cu persoana desemnată. Programarea unei întîlniri fizice se face printr-un mesaj la adresa de e-mail alerta@micb.md, cu indicarea: numelui și prenumelui, datei și orei propuse, datelor de contact.

În cadrul întâlnirii fizice, persoana desemnată va completa formularul Chestionarului de dezvăluire internă sub rezerva consimțământului avertizorului respectiv în prezenta acestuia. Forma finală a formularului este semnată de avertizor.

Banca primește, înregistrează, examinează și soluționează dezvăluirile interne privind încălcări ale legii prin intermediul subdiviziunilor desemnate în acest sens: Departamentul conformitate și Departamentul audit intern, dacă dezvăluirea vizează membrii Comitetului de conducere al Băncii și angajații din cadrul Departamentului conformitate.

Dezvăluirea încetează să fie examinată atunci când întruneşte condiţiile prevăzute la art.16 al Legii nr.165 din 22.06.2023 privind avertizorii de integritate.

În cazurile în care, dezvăluirea excedează limitele de competenţă ale Băncii, aceasta este transmisă spre examinare altor entităţi publice, potrivit competenţelor, cu respectarea confidenţialităţii.

Banca acordă atenție protejării identității avertizorilor, a oricărei părți terțe menționate în raportare și a confidențialității unui astfel de raport, în limitele definite de legile și reglementările aplicabile.

Dacă considerați că avertizarea pe care doriți să o faceți nu poate fi raportată prin intermediul canalelor puse la dispoziție de Bancă, sunteți în drept să utilizati canalele de raportare ale autorităților competente, așa cum sunt definite în Legea nr.165 din 22.06.2023 privind avertizorii de integritate.

Indiferent de modul în care decideți să comunicaţi cu Banca, vom prelua mesajele dumneavoastră şi vom acţiona pentru corectarea / clarificarea aspectelor semnalate.