Moldindconbank, investitorul majoritar al căruia este compania bulgară DOVERIE-INVEST EAD, a participat la forumul economic moldo-bulgar, organizat în data de 27 martie la Chișinău, în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare economică.

La eveniment au fost prezenți oficiali din Republica Moldova și Bulgaria, care au remarcat importanța forumului în promovarea cooperării și dezvoltării durabile între companiile și investitorii din ambele țări.

Victor Parlicov, copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare economică și ministrul Energiei, a precizat că Moldindconbank este principala investiție a Bulgariei în sectorul bancar al Republicii Moldova.

Victor Parlicov, copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare economică, ministrul Energiei al Republicii Moldova:

Misiunea noastră este să aplicăm în practică anumite proiecte, în primul rând, în business, să stabilim un parteneriat cu mediul de afaceri, să creăm locuri de muncă, să oferim salarii atractive, să creăm condiții pentru export în Uniunea Europeană. Pe lângă aceasta e necesar să contribuim la crearea platformelor pentru investiții private în Republic Moldova. În prezent, Moldindconbank este principala investiție a Bulgariei în sectorul bancar al Republicii Moldova. Este una dintre băncile lider din Republica Moldova și, cu certitudine, ne dorim ca participarea capitalului străin, inclusiv a celui european în sectorul bancar, să ne scoată din percepția internațională, potrivit căreia Republica Moldova este cu riscuri sporite la acest capitol”.

Irina Shtonova, copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare economică și viceministra Economiei și Industriei a Bulgariei, a declarat că există mai multe arii de investiții și comerț dintre cele două țări, cum ar fi agricultura, energia, industria alimentară, industria farmaceutică, inginerie mecanică, producție electrică etc. În calitate de exemplu de investiție bulgară de succes, oficiala de la Sofia a menționat cea din domeniul bancar.

Irina Shtonova, copreședintele Comisiei interguvernamentale moldo-bulgare pentru cooperare economică, viceministra Economiei și Industriei a Bulgariei:

Cu siguranță, businessul va găsi căi de dezvoltare, dar cel mai important moment e că noi, Guvernul, să ne asigurăm că în ambele țări sunt create condiții prielnice pentru mediul de afaceri. Sunt convinsă că majoritatea companiilor bulgare sunt capabile să stabilească aici relații bune, să mențină parteneriate pragmatice, să contribuie și să influențeze la dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale, care, în opinia mea, încă nu au atins punctul culminant necesar. În prezent, avem un exemplu minunat de investiție în domeniul bancar. Un alt exemplu ce poate fi evidențiat vizează turismul. Lista poate fi extinsă, deoarece sunt foarte multe domenii pentru cooperare”.

Tzvetanka Kroumova, prim-vicepreședinta Comitetului de Conducere al Moldindconbank, a vorbit participanților forumului despre investițiile companiei bulgare “Doverie-Invest” EAD în bancă, cum acestea au influențat dezvoltarea economiei țării noastre și au contribuit la creșterea încrederii în sectorul bancar.

Tzvetanka Kroumova, prim-vicepreședinta Comitetului de Conducere al Moldindconbank:

Moldindconbank este de fapt cea mai mare investiție bulgară. Este o parte importantă a economiei moldovenești pentru că este a doua ca mărime bancă, având un impact enorm asupra economiei și mediului social. Totodată, este o investiție cu beneficii reciproce atât pentru dezvoltarea sectorului bancar în Moldova, cât și pentru Doverie United Holding, principalul nostru acționar, care este o parte importantă a bursei de valori. Doar în primul an după investiția realizată, prețul acțiunilor Doverie a urcat la bursă cu 270%. Investiția a fost făcută în anul 2019, iar banca s-a transformat rapid, având un management nou, internațional, format din profesioniști de valoare. Avem un Consiliu de observatori din 7 experți din 6 țări diferite, un board internațional, cu membri din Austria, Ucraina, dar și locali. Suntem mândri că reprezentăm cea mai importantă investiție bulgară în Moldova și sperăm să fim un exemplu pentru viitorii investitori”.

Potrivit datelor oficiale, Bulgaria ocupă poziția 11 printre principalii partenerii comerciali ai Republicii Moldova. Anul trecut, valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Bulgaria a constituit 233 de milioane de dolari. În Republica Moldova activează 176 de întreprinderi cu capital bulgar, investițiile ajungând la 118,5 milioane de lei.

Precizăm că, din 2019, acționar principal al Moldindconbank este DOVERIE-INVEST EAD, deținătorul indirect fiind DOVERIE – UNITED HOLDING AD – unul din cele mai mari fonduri de investiții din Bulgaria.

Moldindconbank – mereu alături!