Moldindconbank sprijină cu încredere proiectele de dezvoltare a energiei regenerabile și clienții care vor să investească în segmentul verde în vederea tranziției spre un viitor mai sustenabil al Republicii Moldova. Astfel, Moldindconbank a susținut inaugurarea miercuri, 25 septembrie, unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1 MW în comuna Boldurești, raionul Nisporeni. Proiectul este realizat de către compania Danish Renewables SRL, o subsidiară a Danish Renewables ApS, un investitor danez cu o prezență semnificativă în sectorul energiei regenerabile din Moldova din 2016.

La eveniment au participat: ambasadorul Regatului Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen, directorul regional al Moldindconbank, Petru Ernu, fondatorul și investitorul Danish Renewables, Esben Christensen, partenerul local Chiril Gaburici, directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Veaceslav Untila, directorul general Energocom, Victor Banzari, precum și autoritățile locale.

Søren Jensen, ambasador al Regatului Danemarcei în Republica Moldova:

Danemarca este angajată să susțină inițiativele care contribuie la dezvoltarea și stabilitatea țării și suntem încântați să vedem investitori danezi implicați plenar în acest proces. De asemenea, suntem bucuroși să aducem standardele UE aici și, în perspectiva integrării Moldovei în UE, încurajăm investitorii să contribuie prin proiecte de acest gen”.

Petru Ernu, director regional Moldindconbank:

Moldindconbank a finanțat 90% din costul acestui proiect, în condițiile disponibile pe piață, cu sprijinul Guvernului prin programul de susținere a antreprenorilor. Aceasta este o primă colaborare cu grupul Danish Renewables și ne exprimăm siguranța că vom continua să susținem toate etapele acestui proiect verde cu o capacitate totală de 3,15 MW. Totodată, suntem convinși că vom avea o colaborare prolifică și de lungă durată cu Danish Renewables pentru noi proiecte”.

Esben Christensen, fondator și investitor al Danish Renewables:

Pentru companie, inaugurarea acestui parc fotovoltaic reprezintă un alt pas important și vom continua să investițim în energia regenerabilă. Suntem bucuroși să împărtășim experiența noastră în energie regenerabilă și să aducem bunele practici din alte țări ale Uniunii Europene în Republica Moldova.”

Noul parc fotovoltaic utilizează utilaje performante: invertoare Huawei și panouri solare JA Solar. Aceasta este prima etapă a unui proiect mai amplu, care va avea o capacitate totală de 3,15 MW. Investiția totală în această etapă în comuna Boldurești constituie 12.100.000 lei.

Moldindconbank – mereu alături!