Orașul Taraclia, i-a reunit, cu prilejul Zilelor bulgarilor basarabeni, pe președinții Republicii Moldova și Bulgaria, diplomați, oficiali, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediulu academic din ambele țări.

Moldinconbank este unul dintre sponsorii evenimentului cultural.

”Oamenii sunt cea mai mare bogăție a țării și Moldindconbank este bucuros că poate contribui la susținerea și păstrarea valorilor culturale ale etniilor din Republica Moldova. Și banca noastră este un exemplu foarte bun, când specialiști de înaltă valoare din aproape 10 țări, inclusiv din Bulgaria, își unesc eforturile pentru a contribui la promovarea valorilor europene în Republica Moldova. Suntem onorați să fim parteneri la organizarea acestei sărbători frumoase și că ne putem aduce, astfel, aportul, la păstrarea și promovarea tradițiilor și culturii”, a declarat Tzvetanka Kroumova, președinte interimar al Moldindconbank.

Cu ocazia Zilelor bulgarilor basarabeni, la Taraclia au venit și președinții Moldovei și Bulgariei.

”Prețuim mult cultura, tradițiile și obiceiurile comunității bulgare din Republica Moldova. Vă felicit pentru faptul că ați știut să păstrați și să transmiteți din generație în generație această moștenire. Astfel v-ați păstrat identitatea etnică și ați îmbogățit patrimoniul cultural al țării noastre. Apreciem și efortul de a readuce în circuitul activ limba bulgară, pentru ca ea să fie vorbită de cât mai mulți etnici bulgari, dar și efortul de a învăța limba română. Vom fi receptivi în continuare la nevoile comunității bugare”, a menționat șeful statului, Maia Sandu.

Omologul său de la Sofia, Rumen Radev, i-a îndemnat pe etnicii bulgari din Moldova să contribuie la prosperarea economică și socială a țării.

”Ca cetățeni ai Moldovei, sunteți podul care face legătura de prietenie și cooperare dintre popoarele noastre. Vă îndemn să fiți cetățeni loiali ai Moldovei: să respectați legile și Constituția țării, să vă aduceți aportul la viața socială și la prosperarea economică a țării, să păstrați rădăcinile bulgare, identitatea, limba și cultură. Bulgaria susține aspirațiile europene ale Moldovei și cu cât mai repede țara va adera la UE, cu atât mai repede vom deveni o familie mare europeană”, a declarat Rumen Radev.

Zilele bulgarilor basarabeni se desfășoară în perioada 28-30 octombrie și includ conferințe tematice la Universitatea de Stat ”Grigori Țamblac” din Taraclia, concerte, competiții sportive și alte evenimente în masă.