Banca Națională a ridicat regimul de intervenție timpurie a BC „Moldindconbank” S.A.
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, ridicarea regimului de intervenție timpurie a BC „Moldindconbank” S.A..
Potrivit BNM „decizia a fost luată odată cu aprobarea, pe 10 februarie 2020, a lui Nikolay Borissov și Penka Kratunova în calitate de membri ai Comitetului de conducere al băncii. Ambii au o vastă experiență financiar-bancară la nivel internațional. Totodată, Victor Cibotaru, care a fost desemnat de BNM ca administrator temporar, a revenit la mandatul său de Prim-vicepreședinte”.
Astfel, BC „Moldindconbank” S.A. își reia activitatea independentă în regim normal, fiind restabilită pe deplin funcționalitatea organelor de conducere statutare. Consiliul băncii a devenit funcțional la 2 decembrie 2019, iar Comitetul de conducere de astăzi, 11 februarie 2020.
Regimul de intervenție timpurie a fost instituit de BNM pe 20 octombrie 2016, în contextul chestiunii transparenței acționariatului. În cei peste 3 ani de intervenție timpurie, activele Băncii s-au majorat cu 20,8 %, până la 18.44 miliarde lei, concomitent îmbunătățindu-se și calitatea lor, activele neperformante înregistrat anul trecut o diminuare de 748.8 mil. lei, sau 35.6%, și 455 mil. lei mai puțin față de anul 2016. Cât privește profitul net al băncii, acesta a fost de 678,7 mil. lei (la situația din 31.12.2019), depășind rezultatul înregistrat la sfârșitul anului 2018 cu 35,7%.
La fel, decizia de ridicare a regimului de intervenție timpurie, potrivit BNM “a fost determinată de faptul că banca și-a perfecționat actele normative interne și sistemul de control intern, a sporit nivelul de transparență a acționariatului și a obținut rezultate prin respectarea măsurilor de supraveghere a activității de creditare prescrise de Banca Națională”.
Astfel, în cei peste trei ani de intervenție timpurie, a fost asigurată stabilitatea financiară și menținerea cotei de piață a BC „Moldindconbank” S.A. Între timp, aceasta și-a consolidat poziția în clasamentul celor mai rentabile și eficiente bănci din Republica Moldova, devenind o instituție financiară atractivă pentru clienți, parteneri și investitori.
Pachetul majoritar de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A. a fost procurat, anul trecut, de către investitorul european „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, care și-a propus să dezvolte strategia unei bănci eficiente, transparente și innovative