Școala auto ”Autoklas” a fost deschisă în municipiul Bălți acum 12 ani de către Alexei Onoico din dorința de a oferi viitorilor șoferi încredere la volan și maxim pregătire, iar acum se numără printre liderii din domeniu.

Performanța se datorează abordării inovatoare în procesul de studii, cu utilizarea tehnologiilor performante, inclusiv a simulărilor VR, acordării unei atenții deosebite pentru pregătirea fiecărui viitor șofer și încă multor alți factori. Pe an ce trece, școala auto se extinde, ajutând anual un număr impunător de persoane să se pregătească pentru a conduce independent.

Acum Alexei Onoico este hotărât să-și extindă afacerea pe tot teritoriul țării, iar primul pas a fost creșterea parcului auto cu ajutorul Moldindconbank, în cadrul programului guvernamental ”373”.

De curând, ați devenit beneficiarul programului “373”. În ce ați investit banii obținuți prin programul guvernamental, la care a aderat Moldindconbank?

Am achiziționat autoturisme noi pentru școală, adică ne-am mărit parcul de mașini. Tot datorită acestui program am reușit să creăm peste 10 locuri de muncă noi. Pe viitor ne propunem să facem și alte investiții pentru a continua dezvoltarea afacerii.

Ce v-a convins să deveniți beneficiar al programului ”373”?

În primul rând, a fost operativitatea de care a dat dovadă Moldindconbank. Trebuie să recunosc că până a ajunge la această colaborare, am fost clienții altei instituții bancare. Avem peste 60 de angajați, adică e o companie destul de mare, în special pentru orașul Bălți. Deseori, pentru o afacere de succes e necesar de luat decizii rapide, de aceea, am ales să devenim clienți ai Moldindconbank. În ce privește programul ”373”, ne-au atras condițiile acestuia, precum și faptul că toate actele necesare au fost întocmite rapid. Nu am primit ofertă doar pentru un singur program, o practică utilizată de alte instituții bancare, ci o listă de oferte de finanțare, inclusiv și programul “373”, unde poți beneficia de suport și din partea statului. Prin urmare, dacă anterior ni s-au oferit resurse financiare pentru achiziționarea a 5-6 automobile, acum avem posibilitatea să cumpărăm 10 mașini.

Ce apreciați cel mai mult în colaborarea cu Moldindconbank?

Operativitatea echipei cu privire la aprobarea unor decizii, deschiderea și onestitatea de care dau dovadă angajații instituției bancare. Aceste calități sunt foarte importante în dezvoltarea unei afaceri. Un alt factor este posibilitatea de dezvoltare a businessului și accesul la diferite servicii ale Moldindconbank, fără limite. Pe lângă asta, avem nevoie de credite avantajoase ca să putem crea noi locuri de muncă, iar oamenii să muncească acasă. Parteneriatul cu Moldindconbank ne oferă oportunitatea de a fi cei mai buni în sfera noastră de activitate.

“Autoklas” este cea mai mare școală din municipiul Bălți, dar și din regiune?

Da, anual școala auto este absolvită de peste 1 300 de elevi. Avem peste 60 de angajați și peste 43 de mașini în parcul auto. Dacă e să comparăm cu celelalte instituții, cu peste 25 de autoturisme în dotare, compania noastră are de două ori mai multe automobile. Nu suntem lideri doar la capitolul servicii, dar și în ceea ce privește rezultatele obținute de elevii noștri după absolvire. Suntem lideri în regiunea de Nord și totodată în top din întreaga țară.

Până la creșterea flotei de autoturisme, cum a fost organizat procesul de lucru? Ce s-a schimbat datorită achiziției?

Creșterea numărului de mașini a avut ca rezultat crearea locurilor de muncă noi, ceea ce este un avantaj și pentru stat, deoarece se plătesc impozite, servicii sociale. Pentru business este o posibilitate de a crește cifra de afaceri și de a investi în sfera de activitate. Când aveam mai puține mașini, statele de personal erau mai reduse, un sediu mai mic. Acum, evident, că totul s-a schimbat în urma colaborării cu Moldindconbank. Acum un an, am avut un sediu cu o suprafață de 180 metri pătrați. În prezent, gestionăm un sediu cu o suprafață de 350 de metri pătrați. Prin urmare, a crescut numărul de angajați, venitul este mai mare, iar asta ne permite să investim în dezvoltarea afacerii.

Cum a venit ideea de a deschide această școală auto? 

Am activat o perioadă în calitate de inspector în cadrul Agenției Servicii Publice Bălți, secția ”Înmatricularea automobilelor”. Eram tânăr, am început a munci la vârsta de 22 de ani. Asistând la examenele pentru luarea permisului de conducere, am observat că oamenii erau mereu stresați la volan. Ulterior, am încercat să activez ca instructor auto într-o școală specializată, am înțeles că îmi place ceea ce fac și de aici a pornit totul. Inițial aveam rolul și de instructor, apoi au venit și alții. După 12 ani de activitate, avem 43 de instructori auto, șase profesori, doi medici, precum și șase persoane responsabile de administrație și partea tehnică.

Ce dificultăți ați întâlnit în procesul de dezvoltare a afacerii?  

Totul ce e legat de legislație și birocrație. Există multă birocrație care, uneori, împiedică dezvoltarea businessului. De ce îmi place să lucrez cu Moldindconbank? Pentru că multe decizii se iau rapid. Pe lângă ceea ce am reușit să facem, mai putem crea încă câteva locuri de muncă, iar asta va permite unor familii să rămână în țară.

Ce vă motiveză în fiecare zi să munciți și să vă dezvoltați în acest domeniu? Ce vă inspiră?

Împreună cu Moldindconbank, dar și datorită acestui program, dorim să ne extindem și să deschidem cea mai mare școală auto din Chișinău, Orhei și Ungheni. Asta e ceea ce mă motivează la momentul de față. Dacă aţi observat nu avem niciun panou publicitar prin oraş. În comparaţie cu celelalte şcoli din ţară, noi utilizăm tehnologia realității virtuale, astfel încât elevii să învețe să șofeze deja  în sala de clasă. Totodată, noi facem filmări cu drona, iar specialiștii întocmesc o hartă virtuală a oraşului. Am ajuns la un alt nivel şi ne propunem să dezvoltăm și să extindem acest proiect pe întreg teritoriul ţării. Deși Bălţi este considerat a doua cea mai mare localitate din ţară, municipiul rămâne a fi pe poziția de provincie. Totuși, asemenea tehnologii, deocamdată, în ţară nu există.

Care sunt factorii, datorită cărora oferiţi studii de calitate?   

Disciplina e principalul factor. În școala noastră sunt diferite departamente, iar fiecare are domeniul său de responsabilitate. Fiecare elev este pregătit de şapte profesioniști – aceasta este ceea ce ne face cei mai buni. De asta şi reuşim să înregistrăm asemenea performanţe.

Ce sfaturi aţi oferi celor care vor să-şi dezvolte propria afacere?

Să rişte, pentru că orice credit reprezintă un risc. De fapt, lansarea unei afaceri în Republica Moldova este un risc, din păcate. Totuși, dacă nu vei risca, atunci nu vei şti dacă vei avea succes. Întotdeauna trebuie să mizezi doar pe propriile capacităţi. În afară de capital financiar pentru lansarea unei afaceri, e nevoie şi de timp, şi de răbdare. Am început cu o singură maşină, eu eram instructor, iar după 10 ani am reuşit să pun pe roate o afacere de milioane. Nu există lucruri ce nu pot fi realizate, doar trebuie să încerci să le faci aşa cum trebuie.

Despre Programul ”373”

Programul Guvernamental pentru susținerea antreprenorilor ”373” a fost lansat în vara anului 2023. Scopul acestuia este stimularea creșterii economice și a mediului antreprenorial, prin susținerea financiară a proiectelor investiționale și extinderea afacerilor. Antreprenorii sunt încurajați să profite de oportunitățile oferite de Guvernul Republicii Moldova prin Programul „373”, accesând credite prin instituțiile bancare. Moldindconbank, care a aderat la program, oferă până la 15 000 000 MDL sau echivalentul în USD/EUR, pe un termen de până la 7 ani, cu o dobândă anuală de 7% pentru creditul în lei și 3% în valută și cu o perioadă de grație de până la 3 ani. Contribuția proprie constituie doar 10% din valoarea proiectului investițional. Solicitantul are scutire la comisioanele bancare aferente creditului, comisionul de rambursare anticipată este 0% și nu e nevoie de pre-aprobare din partea instituțiilor de stat.