Atunci când ai găsit un anunț de job despre care crezi că ți se potrivește ca o mănușă, e timpul să analizezi și cum să scrii un Curriculum vitae profesionist. Curriculum vitae este o expresie latină, în traducere însemnând „Istoricul vieții”. Forma abreviată CV a început să fie folosită din secolul al XX-lea. Un CV profesionist poate fi, pentru candidat, un instrument eficient de marketing, pentru a se prezenta și a atrage atenția recruiterului încă din primele 5 secunde de examinare a CV-ului.

Așadar, la redactarea unui CV, trebuie să ținem cont de 3 factori:

1. Autenticitate – CV-ul trebuie să conțină date veridice care pot fi ușor verificate. În unele state, datele eronate din CV pot fi motiv de sancțiuni penale și administrative. În Marea Britanie, un absolvent a primit un an de închisoare, pentru că a trecut în CV un master, pentru a obține un post de profesor suplinitor, însă s-a dovedit ulterior că-și cumpărase diplome de pe internet.

2. Relevanță – CV-ul trebuie să fie elaborat în funcție de jobul pentru care urmează să depui dosarul. Datele din CV trebuie să corespundă cerințelor din anunțul de angajare și să crească viteza recruiterului de identificare a legăturii dintre candidat și job. Astfel, este bine să menționezi doar experiențele potrivite pentru job și câteva detalii ce țin de responsabilitățile anterioare și abilitățile relevante.

3. Originalitate – creează-ți un CV unic, la fel ca personalitatea ta. Când vorbim de originalitate, trebuie să scoatem în evidență caracteristici care ne fac unici. Astfel, include în CV-ul tău acele experiențe, reușite și hobbyuri care te vor evidenția printre sutele de candidați la un job. La capitolul originalitate putem vorbi și de formatul CV-ului. Dacă depui pentru un job creativ, asigură-te că vei putea impresiona inclusiv prin designul CV-ului, poți crea un model personalizat în programe de editare sau un infografic, la fel ca studentul Chris Spurlock care, ulterior, a fost angajat de„ The Huffington Post” în funcția de Designer de Infografice.

Un CV profesionist trebuie să conțină următoarele compartimente:

Numele și prenumele

Numele și prenumele trebuie scrise ca titlu. Nu vom scrie niciodată în titlul documentului Curriculum Vitae. Este o practică învechită și lipsită de sens.

Datele de contact

La date de contact este recomandat să indici 2 posibilități de a fi contactat, și anume: numărul de telefon mobil și adresa de e-mail. Totodată, poți indica localitatea în care te afli și sectorul. Dacă angajatorul deține mai multe filiale, aceste detalii îl vor ajuta să stabilească la ce filială ai putea fi ulterior angajat. Datele de contact trebuie să fie vizibile și ușor de găsit. Recomandabil este să fie indicate în partea de sus a CV-ului, dar nu este o cerință standard. La fel de bine ar putea fi plasate în footerul paginii, de exemplu.

Fotografia

Plasarea fotografiei în CV nu constituie o regulă și o rigoare modernă. Un CV fără fotografie are aceleași șanse la examinare. Dacă totuși decizi să plasezi o fotografie în CV-ul tău, asigură-te că este una potrivită. Ar fi bine să apari într-un stil formal, calitatea imaginii să fie corespunzătoare și de mărime potrivită. Niciun angajator nu ar dori să vadă în CV o fotografie de mărimea unei pagini A4.

Obiectivul profesional

La acest compartiment poți indica ce funcție dorești să obții, precum și să te descrii în câteva cuvinte-cheie. Ca să-ți fie mai ușor să formulezi obiectivul tău profesional, poți răspunde la aceste întrebări:

  • Cine ești? (de ex.: pasionat de marketing).
  • Ce poți să oferi companiei? (cu peste 7 ani de experiență în gestionarea campaniilor pentru branduri internaționale).
  • Care sunt planurile tale în carieră? (în căutarea unui job care să-mi ofere ocazia de a coordona un departament de marketing).

Dacă ești student care depune dosarul pentru internship, poți indica experiența și cunoștințele pe care dorești să le acumulezi pe parcursul stagiului de practică.

Experiența de muncă

Experiențele de muncă trebuie ordonate de la cel mai recent la cel mai vechi. Experiențele de muncă trebuie să fie relevante jobului pentru care depui dosarul. Dacă tinzi spre funcția de senior developer, nu este relevant să indici experiența ta din studenție, când lucrai part-time, ca ospătar. Atunci când indici experiențele, menționează perioada (luna și anul sunt suficiente), funcția și numele angajatorului unde ai lucrat. Cel mai important element în enumerarea experiențelor este includerea realizărilor la fiecare dintre funcțiile deținute anterior. Poți structura aceste realizări folosind “bullet pointuri”.

Dacă ești tânăr absolvent și nu deții experiență de muncă, poți indica la acest compartiment experiențele de voluntariat, programele pentru studenți în care ai participat sau stagiile de practică.

Educație și formare

La acest compartiment ar trebui să indici instituțiile de învățământ absolvite, începând de la cel mai înalt nivel de calificare. Dacă nota de absolvire a facultății este mai mare de 8, o poți include în CV. Totodată, la acest compartiment poți include anumite lucrări relevante pe care le-ai realizat în timpul studiilor, cum ar fi tezele de an, tezele de licență sau de masterat.

În același timp, nu este relevant să indici toate instituțiile de învățământ absolvite, precum grădinița sau gimnaziul unde ai studiat.

Abilități

Acest compartiment este nevoie să fie împărțit în 3 categorii de abilități: abilități lingvistice, abilități soft și abilități hard.

  • Limbi străine

Vor fi indicate limbile cunoscute și nivelul de cunoaștere după Standardul European EUROPASS, care împarte limbile europene în 6 niveluri:

A1 și A2 – începător

B1 și B2 – mediu

C1 și C2 – avansat.

  • Soft skills

Abilitățile soft sunt abilitățile ce descriu trăsături de caracter și relații interpersonale. Majoritatea locurilor de muncă implică interacțiunea cu oamenii și abilitățile, precum răbdarea, empatia și lucrul în echipă, te vor clasa ca un candidat dorit. Utilizează cuvinte simple și un limbaj clar, încearcă să eviți clișeele, precum „Lucrez bine în echipă”, „Îmi plac provocările” și nu lista nicio abilitate care nu poate fi însoțită cu exemple sau dovezi.

Potrivit Linkedin, cele mai căutate abilități soft de angajator, în 2021, au fost: Adaptabilitate, Colaborare, Creativitate, Inteligență emoțională și Convingere.

  • Hard skills

Abilitățile hard sunt abilitățile învățate, abilitățile tehnice și cunoștințele obligatorii de care ai nevoie pentru a face o activitate. De regulă, sunt învățate la școală, la traininguri sau chiar la job. Acestea diferă în funcție de domeniul de activitate, respectiv la acest compartiment trebuie să indici acele abilități hard care sunt relevante jobului pentru care depui dosarul. Dacă e un job în domeniul IT, atunci vei indica limbajele de programare cunoscute, abilitățile de analiză, cunoștințele în domeniul bazelor de date etc. Dacă vei participa pentru un job în vânzări, vei indica abilitățile de vânzare, negociere, convingere, rezolvarea problemelor etc.

Tot la acest compartiment vei indica competențele de utilizare a PC-ului și a programelor din gama Microsoft Office.

Traininguri și cursuri

La acest compartiment vor fi indicate cursurile care ar putea confirma un nivel de calificare sau deținerea unor abilități hard descrise mai sus. Dacă nu ai participat la cursuri tehnice, la acest compartiment poți indica unele cursuri extracurriculare pe care le-ai făcut în timpul studiilor.

Nu uita că CV-ul tău este cartea ta de vizită, instrumentul prin care poți crea o primă impresie plăcută și a-ți crește șansele de a obține jobul dorit. Un CV structurat, care poate fi parcurs cu ușurință de recruiter și care conține informații relevante pentru jobul la care depui, cu siguranță, te va pune cel mai bine în valoare în fața angajatorilor.