07.10.2022

Primul Congres internațional cu genericul „Tromboza – cu… sau fără limite?” a reunit la Chișinău timp de două zile aproximativ 600 de delegați, inclusiv 15 specialiști din Luxembourg, Italia, Franța, Lituania, Kîrgzstan, România.

Evenimentul inedit este susținut financiar de Moldindconbank, în ajun de Ziua Internațională a Trombozei, marcată anual la 13 octombrie.

Congresul este organizat de Societatea de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a mulțumit Moldindconbank pentru contribuția la desfășurarea acestui eveniment medical important, ținând cont de riscurile pe care fenomenul trombozei îl prezintă pentru sănătatea oamenilor.

Tromboza este un fenomen patologic, prin care se creează un cheag de sânge în artere și vene, care poate limita sau chiar bloca circulația sângelui. Aceasta poate duce la infarct miocardic, accident cerebral vascular ischemic, tromboembolism venos și multe alte maladii. Printre factorii de risc de dezvoltare a acestui fenomen se numără fumatul, stresul, sedentarismul și modul nesănătos de viață, în general, dar și anumite terapii medicale. Tromboza poate apărea și în caz de cancer, ca o complicație la sarcină, etc.

Potrivit Nadejdei Diaconu, directorul Societății de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova, tromboza poate fi prevenită prin modul activ de viață, hidratare suficientă, menținerea greutății corporale în parametrii optimi, evitarea hainelor prea strâmte. Societatea desfășoară o campanie de informare a populației, cu prilejul Zilei Internaționale a Trombozei,  despre riscurile acestui fenomen patologic și măsurile de profilaxie.

O măsură eficientă contra trombozei este și efortul fizic moderat, inclusiv plimbările și alergatul. Startul campaniei de informare a fost dat la Maratonul Internațional Chișinău, unde Moldindconbank a participat cu cea mai mare echipă de până acum.

Moldindconbank este mereu alături de medici și susține sănătatea și modul activ de viață a populației!